O przeciwdrobnoustrojowym i antynowotworowym potencjale produktów pszczelich.
Dr hab. Paulina Niedźwiedzka-Rystwej, prof. US (Uniwersytetu Szczecińskiego)
Produkty pszczele mają wysoki potencjał przeciwdrobnoustrojowy, potwierdzony w wielu badaniach. Miód zawiera enzymy produkujące nadtlenek wodoru, który skutecznie niszczy wiele rodzajów bakterii, a jego niska zawartość wody i wysokie stężenie cukrów tworzą środowisko nieprzyjazne dla mikroorganizmów. Propolis jest bogaty we flawonoidy i kwasy fenolowe, które mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pyłek kwiatowy i mleczko pszczele również mają właściwości hamujące rozwój różnych patogenów, jednocześnie wspomagając układ odpornościowy. Produkty pszczele są nie tylko doskonałym wsparciem dla zdrowia, ale także stosunkowo skutecznym narzędziem w walce z infekcjami bakteryjnymi, a nasze badania pokazują, że ich właściwości różnią się w zależności od rodzaju produktu.
Produkty pszczele mają również ogromny potencjał w leczeniu chorób onkologicznych, chociaż mechanizmy ich działania immunomodulacyjnego nie są jeszcze w pełni zrozumiałe. Wiadomo jednak, że przyspieszają i efektywnie wspomagają apoptozę komórek nowotworowych. Miód, bogaty w polifenole i flawonoidy, hamuje wzrost komórek nowotworowych poprzez indukcję apoptozy oraz działa antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami DNA. Propolis, znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, zawiera związki takie jak kwercetyna, które mogą hamować angiogenezę, czyli tworzenie nowych naczyń krwionośnych niezbędnych do rozwoju guzów nowotworowych. Mleczko pszczele, bogate w białka, lipidy, witaminy i minerały, również wykazuje potencjał w hamowaniu wzrostu komórek rakowych oraz w modulacji odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pyłek kwiatowy jest źródłem licznych bioaktywnych związków, które mogą wspierać organizm w walce z nowotworami poprzez wzmacnianie układu odpornościowego i redukcję stresu oksydacyjnego. Natomaist jad pszczeli, a w nim melityna posiada zdolność do aktywacji limfocytów T i stymuluje ich cytotoksyczność limfocytów T, a także na mikrośrodowisko guza, zmniejszając stężenie cytokin prozapalnych, co może zmniejszać mechanizmy hamujące odpowiedź immunologiczną.
Nasze badania koncentrują się na poszukiwaniu nowych ścieżek stymulacji układu odpornościowego, związanych z immunoterapią ukierunkowaną na punkty kontrolne i wspieraniu spersonalizowanego leczenia naturalnymi produktami pochodzenia pszczelego.