XVIII Świętokrzyskie Święto Pszczoły

Szanowni Państwo,

Z przyjemnościq pragniemy podziękować za Państwa udział w XVII Świętokrzyskim Święcie Pszczoły, które odbyło się w Bałtowie w dniach 16-18.08.2024 r.

Wasza obecność i zaangażowanie w tej wyjątkowej inicjatywie miały ogromny wpływ na sukces wydarzenia, a Państwa stoisko przyczyniło się do wzbogacenia programu oraz promowania pszczelarstwa w regionie.

Świętokrzyskie Święto Pszczoły wkracza w wiek dorosłości, co oznacza, że od 15 do 17 sierpnia 2025 r. Bałtów już po raz osiemnasty stanie się niekwestionowaną stolicą pszczelarstwa. Zachowując dotychczasowy klimat wydarzenia, chcemy, by dorosłość XVIII Świętokrzyskiego Święta Pszczoły przyniosła również Jego tym dojrzalszą formułę. Tradycyjnie nad Kamienną przybędą producenci sprzętu, wyposażenia czy produktów pochodzenia pszczelego z najnowszą i najbogatszą ofertą nie tylko dla pszczelarzy, co sprawia, że jest to najbardziej wyczekiwana impreza pszczelarska w kraju oraz poza jego granicami, gdyż niemal od początku ma charakter międzynarodowy oraz otoczona jest wyjątkową aurą wydarzenia i miejsca.

Starając się, by Świętokrzyskie Święto Pszczoły, które od lat buduje swą pozycję w branży pszczelarskiej, z edycji na edycję stawało się coraz bardziej atrakcyjne zarówno dla wystawców, jak i gości, rozwijamy ofertę i poszerzamy jego formułę. Obok kiermaszu, na którym dostępne będą nowatorskie ale także sprawdzone i cenione rozwiązania w zakresie technologii, sprzętu i wyposażenia pszczelarza, tradycyjnie zapraszamy do udziału w konferencji naukowejz udziałem autorytetów w dziedzinie pszczelarstwa oraz atrakcyjnej w formie akcji uświadamiającej na temat roli pszczółw ekosystemie.

Różnorodność oferty XVIII Świętokrzyskiego Święta Pszczoły ilustruje bogactwo poszczególnych jego stref: wystawienniczej, konferencyjnej, edukacyjnej i artystycznej, które będą nieprzerwanie czynne od piątku do niedzieli.

1. STREFA WYSTAWIENNICZA w formie otwartego kiermaszu na Okręglicy gromadzi blisko stu wystawcówz Polski, Ukrainy, Litwy i Węgier prezentujących najnowsze produkty, technologie oraz wdrożoną w praktykę wiedzę pszczelarską, a także rośliny miododajne, matki pszczele, kosmetyki, probiotyki itd., itd. Okręglica na trzy dni zamienia się w giełdę pszczelarskich nowinek prezentowanych zarówno przez największych i uznanych producentów jak i podmioty debiutujące na  na rynku. Corocznie z ich ofertązapoznaje się kilka tysięcy pszczelarzy, gości oraz turystów.

2. STREFA KONFERENCYJNA jest areną, na której prezentowane są osiągnięcia wiedzy naukowej na temat życia pszczół i produktów pochodzenia pszczelego ze szczególnym uwzględnieniem zdrowotności pszczół. Współpraca ze światem akademickim jest tym bardziej bezpośrednia i efektywna, że Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krzemienny Krąg” podpisało umowę o wymianie naukowej z Uniwersytetem Rolniczym w Lublinie. W gronie tegorocznych wykładowców znajdą się: Prof. dr hab. Aneta Strachecka „Odporność pszczół w dobie zmian klimatycznych i środowiskowych”, Prof. dr hab. Krzysztof Olszewski— „Współczesne „zwania w gospodarce pasiecznej- czy już nic nie będzie tak jak było?” Dr hab. Paweł Migdał— „Zasady higieny w gospodarce pasiecznej” Prof. dr hab. Jerzy Wilde— „Projekt BeeQuardw dążeniudo wyhodowania pszczół opornych na Varroa” oraz Kamil Lara— „Gospodarka pszczołami na przestrzeni sezonu. Tworzenie odkładów.

3. STREFA EDUKACYJNA to szereg wydarzeń od atrakcyjnych w formule i realizacji przestrzennej warsztatów prowadzonych przez Fundację Apilandia po wystawę nagrodzonych i wyróżnionych prac w Konkursie „Pszczoły nasze życie” organizowanym tradycyjne przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krzemienny Krąg” na obszarze LGD.

4. STREFA ARTYSTYCZNA to tradycyjnie dobra rozrywka nawiązująca do nurtów muzyki biesiadnej, ludowej i tanecznej z elementami etno.

Każda z zaoferowanych STREF XVIII Świętokrzyskiego Święta Pszczoły stanowi spójny z całością przyczynek do podnoszenia jakości pszczelarskiej profesji, coraz szerszego oraz bardziej skutecznego wykorzystania produktów pszczelich i ich prozdrowotnych właściwości, a także ogólnej refleksji nad miejscem pszczół w Naszym życiu.