Program
16. sierpnia (piątek)
13.00 Otwarcie Świętokrzyskiego Święta Pszczoły.
13.00 – 17.00 Targi i wystawy sprzętu pszczelarskiego i produktów pszczelich.
17. sierpnia (sobota)
7.30 – 17.00 Targi i wystawy sprzętu pszczelarskiego i produktów pszczelich.
10.00 – 17.00 Strefa warsztatów pszczelarskich, edukacyjnych i artystycznych.
10.00 – 14.00 Konferencja Pszczelarska „Zajazd Przystocze”.
Wykłady poprowadzą:
• Dr hab. Paulina Niedźwiedzka-Rystwej – „Jesteś lekiem na całe zło?! O przeciwdrobnoustrojowym i antynowotworowym potencjale produktów pszczelich.”
• Prof. dr hab. Aneta Strachecka – „Dyrektywa śniadaniowa” – co pszczelarz powinien wiedzieć? Chemia w gospodarce pasiecznej i jej konsekwencje dla zdrowia pszczół.
• Mgr Michał Lewandowski, właściciel gospodarstwa pszczelarskiego Miody Ponidzia– „Aktualne problemy pszczelarzy – opłacalność, hodowla, zdrowotność w pasiekach” – panel dyskusyjny.
• Prof. dr hab. Krzysztof Olszewski – „Biotechniczne metody walki z warrozą – skok w przyszłość czy powrót do przeszłości.”
• Mgr inż. Dagmara Zdańska – „Zakażenia wirusowe – wpływ na zdrowie rodziny pszczelej, zapobieganie i zwalczanie.”
14.00 – 15.00 Muzyka na żywo DJ Sebastian.
15.00 – 18.00 Występ zespołu „Czajkowski Band”.
18. sierpnia (niedziela)
8.00 – 17.00 Targi i wystawy sprzętu pszczelarskiego i produktów pszczelich.
9.00 – 10.00 Msza Święta w kościele parafialnym pw. Matki Bożej Bolesnej w Bałtowie w intencji pszczelarzy.
10.00 – 17.00 Strefa warsztatów pszczelarskich, edukacyjnych i artystycznych.
10.00 – 10.30 Przemarsz pocztów sztandarowych na bałtowską „Okręglicę”.
10.30 – 11.30 Powitanie zaproszonych gości, okolicznościowe przemówienia, wręczenie wyróżnień i nagród.
11.30 – 12.30 Występ artystyczny Orkiestry Dętej Sienno.
12.30 – 13.00 Muzyka na żywo DJ Sebastian.
13.00 – 14.00 Występ zespołu Inula.
14.00 – 15.00 Występ zespołu ludowego.
15.00 – 17.00 Muzyka na żywo DJ Sebastian.
*program może ulec zmianie.
*program może ulec zmianie.
Konferencja Pszczelarska
Zajazd „Przystocze”, sobota 10.00 – 14.00

Dr hab. Paulina Niedźwiedzka-Rystwej – „Jesteś lekiem na całe zło?! O przeciwdrobnoustrojowym i antynowotworowym potencjale produktów pszczelich.”
Produkty pszczele mają wysoki potencjał przeciwdrobnoustrojowy, potwierdzony w wielu badaniach. Miód zawiera enzymy produkujące nadtlenek wodoru, który skutecznie niszczy wiele rodzajów bakterii, a jego niska zawartość wody i wysokie stężenie cukrów tworzą środowisko nieprzyjazne dla mikroorganizmów. Propolis jest bogaty we flawonoidy i kwasy fenolowe, które mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pyłek kwiatowy i mleczko pszczele również mają właściwości hamujące rozwój różnych patogenów, jednocześnie wspomagając układ odpornościowy. Produkty pszczele są nie tylko doskonałym wsparciem dla zdrowia, ale także stosunkowo skutecznym narzędziem w walce z infekcjami bakteryjnymi, a nasze badania pokazują, że ich właściwości różnią się w zależności od rodzaju produktu.
Produkty pszczele mają również ogromny potencjał w leczeniu chorób onkologicznych, chociaż mechanizmy ich działania immunomodulacyjnego nie są jeszcze w pełni zrozumiałe. Wiadomo jednak, że przyspieszają i efektywnie wspomagają apoptozę komórek nowotworowych. Miód, bogaty w polifenole i flawonoidy, hamuje wzrost komórek nowotworowych poprzez indukcję apoptozy oraz działa antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami DNA. Propolis, znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, zawiera związki takie jak kwercetyna, które mogą hamować angiogenezę, czyli tworzenie nowych naczyń krwionośnych niezbędnych do rozwoju guzów nowotworowych. Mleczko pszczele, bogate w białka, lipidy, witaminy i minerały, również wykazuje potencjał w hamowaniu wzrostu komórek rakowych oraz w modulacji odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pyłek kwiatowy jest źródłem licznych bioaktywnych związków, które mogą wspierać organizm w walce z nowotworami poprzez wzmacnianie układu odpornościowego i redukcję stresu oksydacyjnego. Natomiast jad pszczeli, a w nim melityna posiada zdolność do aktywacji limfocytów T i stymuluje ich cytotoksyczność limfocytów T, a także na mikrośrodowisko guza, zmniejszając stężenie cytokin prozapalnych, co może zmniejszać mechanizmy hamujące odpowiedź immunologiczną.
Nasze badania koncentrują się na poszukiwaniu nowych ścieżek stymulacji układu odpornościowego, związanych z immunoterapią ukierunkowaną na punkty kontrolne i wspieraniu spersonalizowanego leczenia naturalnymi produktami pochodzenia pszczelego.

Prof. dr hab. Aneta Strachecka – „Dyrektywa śniadaniowa” – co pszczelarz powinien wiedzieć? Chemia w gospodarce pasiecznej i jej konsekwencje dla zdrowia pszczół.
W kwietnia 2024 r. Parlament Europejski przyjął aktualizację tzw. dyrektywy śniadaniowej. Przepisy te precyzują nazewnictwo, skład, sposób etykietowania i prezentacji wybranych środków spożywczych, w tym miodu. Nowe regulacje rozpoczną proces tworzenia systemu identyfikacji miodu, który pozwoli śledzić drogę produktu od producenta lub importera do konsumenta. Na wykładzie zostaną omówione najważniejsze przepisy i zmiany, z którymi będzie musiała zmierzyć się branża pszczelarska.
Celowość podawania substancji do przestrzeni ula/rodziny pszczelej uzasadniona jest bieżącą sytuacją i w większości przypadków dotyczy zwalczania chorób, w tym warrozy. Wiele związków chemicznych przynoszonych jest przez pszczoły ze środowiska i w zależności od ich szkodliwości rodzina pszczela uruchamia różne ścieżki unieszkodliwiania ich, aby zachować równowagę (homeostazę). Na wykładzie zostanie również przedstawiona aktualna sytuacja czystości wosku pszczelego oraz będzie omówiona zasadność stosowania ekstraktów, stymulatorów, ziół i in.
Mgr Michał Lewandowski, właściciel gospodarstwa pszczelarskiego Miody Ponidzia– „Aktualne problemy pszczelarzy – opłacalność, hodowla, zdrowotność w pasiekach” – panel dyskusyjny.
Prof. dr hab. Krzysztof Olszewski – „Biotechniczne metody walki z warrozą – skok w przyszłość czy powrót do przeszłości.”
Współczesne pszczelarstwo nie tylko w Polsce boryka się z kilkoma głównymi, powiązanymi ze sobą problemami. Największym jest inwazja roztocza Varroa destructor i jej konsekwencje, do których należą osłabienie odporności immunologicznej pszczół na skutek zubożenia zapasu ciała białkowego oraz zakażenia ich przez wirusy. Natomiast wieloletnia walka z pasożytem przy pomocy leków weterynaryjnych/ akarycydów doprowadziła do kumulacji substancji czynnych w wosku. Drugim problemem jest ocieplenie klimatu i zmiany cech pszczół jako efekt pracy hodowlanej. Współcześnie znacznie skróciła się zimowa przerwa w wychowie czerwiu. Przypuszcza się, że w cieplejszych rejonach kraju wychów czerwiu z różną intensywnością trwa cały rok. Taka sytuacja powoduje gorszą zimowlę rodzin oraz zwiększone zużycie pokarmu. Ponadto obecność czerwiu znacznie utrudnia skuteczne zwalczenie roztoczy Varroa destructor, oraz istotnie wydłuża okres ich reprodukcji w rodzinach pszczelich.
Skutecznym rozwiązaniem wymienionych wyżej problemów jest przerwanie wychowu czerwiu, zwane też kierowaniem wychowem czerwiu bądź doprowadzaniem rodzin do stanu bezczerwiowego. Współcześnie opracowano różne metody przerywania wychowu czerwiu, dostosowując ten zabieg do specyfiki gospodarki pasiecznej prowadzonej w różnych warunkach pożytkowych.

Mgr inż. Dagmara Zdańska – „Zakażenia wirusowe – wpływ na zdrowie rodziny pszczelej, zapobieganie i zwalczanie.”
Dotychczas u pszczół miodnych potwierdzono występowanie ponad siedemdziesięciu gatunków wirusów. Pomimo, iż zakażenia wirusowe u pszczół mają na ogół przebieg bezobjawowy, to wywierają niekorzystny wpływ na zainfekowane owady, zarówno na poziomie osobniczym jak i całej rodziny. Ponadto w warunkach, które powodują osłabienie mechanizmów odporności pszczół następuje wzmożone namnażanie się niektórych gatunków entomopatogennych wirusów, skutkujące pojawieniem się objawów infekcji u zakażonych osobników i ich śmiercią, co z kolei może prowadzić do osypania się całych rodzin pszczelich. Nie są dostępne produkty lecznicze weterynaryjne przeznaczone do zwalczania zakażeń wirusowych u pszczół, dlatego też rozprzestrzenianie się wirusów w rodzinach pszczelich można obecnie ograniczać jedynie za pomocą odpowiednich zabiegów higieniczno-hodowlanych.